Informačná stránka o meste Poltár
Novinky
Facebook:
Kalendár:
október 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ČO BUDE S TURECKÝM MOSTOM V POLTÁRI ?

Zelené - most

     V miestnej časti mestečka Poltár, s krásnym názvom Zelené, kde sa rieka Ipeľ zatáča zo severu na juhozápad, spája obidva jej brehy krásny, historický most. Je to trojoblúkový most z pieskovcového kameňa a spája Zelené s Poltárom.

    Historické pramene uvádzajú, že ho postavili Turci počas svojho panovania na tomto území. Od toho je odvodený aj jeho názov. Pravdepodobne mal pre Turkov veľký význam, keď v okrajovej časti Osmanskej ríše postavili pevný kamenný most. Po vyhnaní Turkov z nášho územia most slúžil spoľahlivo aj našim predkom. Predpokladám, že aj počas Rakúsko – Uhorskej monarchie most zohrával významnú rolu. Cez Poltár totiž viedla poštová trasa a v obci Zelené bola prepriahacia stanica pre kone. Kedy a za akých okolností došlo k zboreniu mosta, neviem.

   Z istotou vieme, že most bol v 19. storočí obnovený s použitím pôvodného materiálu. Prežil aj druhú svetovú vojnu, včetne bombardovania blízkeho železničného mosta. Vydržal aj zaťaženie spôsobované kamiónovou dopravou. Ale pôsobenie posypovej soli a povodne ho značne poškodili. Slúžil až do roku 2004, keď ho nahradil nový, moderný most. Turecký most potom prešiel do majetku mesta Poltár a bol mu udelený štatút kultúrno – technickej pamiatky. Zub času sa však patrične podpísal na tomto moste do takej miery, že je ohrozená jeho stabilita.

most Zelené 5

most Zelené 3most Zelené 4most Zelené 1

    Vláda SR poskytla značnú finančnú dotáciu na jeho obnovu. Taktiež v rozpočte mesta bola vyčlenené financie na tento účel.

    Primátor pán Gavalec a prednosta MsÚ pán Olšiak dali poslancom MsZ a občanom verejný prísľub, že prvá časť opravy bude urobená do konca tohto roku. Bolo by žiadúce, využiť súčasný nízky stav hladiny Ipľa a čím skôr započať s prácami na oprave mosta. Keď som sa bol informovať na stavebnom oddelení MsÚ, vedúca, Ing. Cifraničová povedala, že o takom prísľube nevie. Doporučil by som jej, pozrieť si záznam z príslušnej schôdze MsZ z jesene minulého roka, kde bola aj ona prítomná. Ostáva dúfať, že kompetentné osoby sa spamätajú a začnú sa intenzívne zaoberať záchranou tejto historickej pamiatky. Pretože sa môže dosť ľahko stať, že jeden poriadny príval vody zmetie Turecký most a je možné, že by mohlo dôjsť aj k poškodeniu nového mosta.

   Poltár by takto prišiel o jedinečnú kultúrnu pamiatku, čo by sa kompetentným osobám nemuselo vyplatiť.

Michal Dudáš

Odpovedá na ČO BUDE S TURECKÝM MOSTOM V POLTÁRI ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *