Informačná stránka o meste Poltár
Novinky
Facebook:
Kalendár:
október 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Občania sa pýtajú. primátor odpovedá.

Tak nám pán primátor Poltára doprial už druhý diel grotesky.

Nie žeby nemalo význam odpovedať na otázky občanov, ale tie odpovede by mali byť odborné, nie na úrovni žiaka 8. ročníka ZŠ.

Zaujala ma odpoveď na otázku v súvislosti s tzv. jazierkami vo vnútrobloku.

Kto má záujem pozrieť: https://www.youtube.com/watch?v=nZ4WtU2qFkc&t=65s

Tak takto pán primátor.

To nie sú jazierka, ale „dažďové záhrady“. Majú slúžiť na zachytávanie dažďovej vody a zvlhčovaniu ovzdušia v letných horúčavách.

Len tie naše sú sfušované a tento účel neplnia.

Na obr. 1 a 2 vidíme, že sú umiestnené vyššie, ako terén v ich okolí. Celé zle. Zelená plocha mala byť vyspádovaná tak, aby voda stekala do nich.

Na obr. 3 a 4 ďalší problém. Už niekoľko dní nepršalo, napriek tomu v nich stojí voda. Tá by mala behom 3 – 5 dní vsiaknuť do zeme. Občania majú pravdu, keď majú obavy s komárov.

Predpokladám že projektant neurobil chybu, ale firma, ktorá to mala urobiť, to sfušovala. Ja sa pýtam, kto preberal túto stavbu? Kde bol vtedy primátor a vedúci Stavebného oddelenia MsÚ?

Ako môže niekto zodpovedne prebrať zhotovenie takejto rekonštrukcie, keď nerozozná dažďovú záhradu od kvetinovej hriadky?

Pán primátor, riešením nie je čakať, aby mohli byť zlikvidované sfušované dažďové záhrady, ale v rámci reklamácie trvať na prevedení nápravy.

Ešte jedna rada (zadarmo). Skúste si naštudovať niečo o zadržiavaní vody v publikácii od MVO Ľudia a voda. Vypracoval ju kolektív špičkových vedcov ako môžete vidieť na obr. 5 a 6.

Mám ju v PC, v prípade záujmu vám ju prepošlem.

Ešte maličkosť. Na obr. 7, 8, 9 a 10 môžete vidieť, ako majú vypadať dažďové záhrady. Dažďová voda by sa nemala posielať do mora, ale má ostať tam, kde spadne.

Dažďová voda je Boží dar a je zadarmo.

Ján Štefančík

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *